A Terasz-csoport:     | www.kertpont.hu | www.terasz.hu |
A kezdőlapra"A sakk a logika művészete." 
hírek, cikkek
szövetségi hírek
ez történt...
e-mail interjúk
interjúk
archívum
kezdők
haladók
túrák
heti feladvány
a hét elemzése
csapatbajnokság
Budapest, 2003
cikkek, partik
történet
Bled, 2002
világbajnokok
KO-világbajnokok
magyar sakkozók
külföldi sakkozók
in memoriam
képzőművészet
új könyvek
humor
ajánlott linkek
fórum
keres - kínál
Kattintson ide a megrendeléshez!
Kattintson ide a megrendeléshez!

Beszámolók / A hét elemzése / A hét elemzése
Parádés befejezés
Gyimesi Zoltánnal, a magyar ranglista 5. helyezettjével, a sakk.terasz.hu E-mail interjút készít, melyet hamarosan olvashatnak a portálon! A nagymester Van den Doel Erik holland nemzetközi nagymester elleni, Vlissingenben játszott partiját elemezte a rovatunk számára, amelynek befejezése igazán parádés! A vezéráldozatot első ránézésre időzavaros elnézésnek is hihetnénk, de akkor miért adta fel az ellenfél? Az elemzésből természetesen minden kiderül!

Van den Doel, Erik
holland nemzetközi nagymester
Gyimesi Zoltán
nemzetközi nagymester


Gyimesi nagymester néhány szóban ecseteli nekünk a parti körülményeit, így első kézből megismerhetjük a „kontumált remi” igaz történetét is. Versenyszervezők figyelem!

„A holland versenyen a közel 200 játékosnak mindössze egyharmada volt FIDE Élős (!), de ebből is csak 11 volt nagymester. Ez viszont azt jelentette, hogy az ember Élő-átlagát tönkretették az első négy fordulóval… Négyből négy pont után már persze csak nagymesterek ellen játszottam, ráadásul az utolsó három fordulóban az 1-es, 2-es és 3-as sorszámú ellen, akik mind 2600 felettiek voltak… Na de a hetedik forduló után még hatos holtversenyben álltam az élen hat ponttal, a nyolcadik forduló párosítása pedig így nézett ki:

M. Gurevich – Iordachescu,
Tiviakov – Glek
Van den Doel – Gyimesi
(Ugyanez a rajtszámokkal: 1-8, 2-5 és 3-6.)

Az első két parti kisebb-nagyobb csatákban döntetlen lett, így győzelmemmel ismét egyedül álltam az élre. Sajnos itt azonban az utolsó fordulóbeli döntetlenem miatt a holland Friso Nijboer utolért 7,5 ponttal, miután az utolsó négy partiját megnyerte! A holtversenyt a Bucholz pontok döntötték el, ami nem kis meglepetésemre neki kedvezett, pedig az utolsó fordulót leszámítva végig mögöttem volt pontszámban. A magyarázatra hamar sor került: ő az első fordulóban „kontumáltan” remizett, ugyanis egy másik versenyről nem ért át időben. Ezért a remiért pedig a Bucholzába a saját végső pontszámát (7,5) kapta meg, mintha maga ellen játszott volna, míg én csak egy 3,5 pontos ellen nyertem. Ráadásul nekem két ellenfelem is nyert kontumáltan a verseny elején, ami viszont az én Bucholzom esetén mindkét esetben csak fél-fél pontot ért. Szóval a köztünk levő fél Bucholz pont kialakulása nem éppen a legszerencsésebb dolog volt, de legalább a helyiek örülhettek, hogy hazai győzelem születetett.

A végeredmény:

1. Nijboer Friso, holland, nemzetközi nagymester, 2567, 7,5 pont
2. Gyimesi Zoltán, magyar, nemzetközi nagymester, 7,5 pont
3. Tiviakov Sergey, holland, nemzetközi nagymester, 2628 , 7 pont
4. Iordachescu Viorel, moldáv, nemzetközi nagymester, 2555, 7 pont
5. Tregubov Pavel, orosz, nemzetközi nagymester, 2599, 7 pont
6. Ikonnikov Vyacheslav, orosz, nemzetközi nagymester, 2527, 7 pont
7. Glek Igor, német, nemzetközi nagymester, 2590, 7 pont

A „maradék” négy nagymester (M. Gurevich, Stefanova, Van den Doel és Jonkman) csak 6,5 pontot szerzett.

Ez azonban így is eddigi pályafutásom második legszebb sikere lett (Bledet nem lesz könnyű felülmúlni, de azért igyekszem) és ismét sikerült 2700 felett teljesítenem! Ha az olimpián is hasonlóan eredményesen játszok, akkor nagy baj nem lehet…”

Kívánjuk, hogy így legyen!

A partit az alábbi linkre kattintva nézhetik meg:
Van den Doel Erik – Gyimesi Zoltán játszma


Gyimesi Zoltán


>> ESEMÉNYNAPTÁR
KEZDŐKNEK
- regisztráció -